Als mensen langere tijd (meerdere jaren) lijden aan een psychiatrische stoornis en daardoor ook in de problemen komen met bijvoorbeeld hun relaties, werk, hun financiën of woonplek, dan kun je spreken van een ernstige psychiatrische aandoening (EPA)

Niet zelden zijn tegelijkertijd verschillende stoornissen aanwezig waardoor de aandoening én de behandeling ervan complex is. Mensen met een ernstige psychiatrische aandoening kunnen met verschillende soorten stoornissen kampen.

Naar schatting hebben ruim 280.000 mensen in Nederland een ernstige psychische aandoening.

Behandeling van een ernstige psychiatrische aandoening

Gelukkig is behandeling mogelijk. Onze hulpverlening bestaat uit bewezen effectieve behandelingen. Vaak is dit een combinatie van medicatie, psychologische behandeling en sociaal-maatschappelijke begeleiding.

De zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen verandert de laatste jaren; een deel van de klinische plekken maakt plaats voor ambulante zorg. Ook de visie op de zorg is veranderd: stabilisatie van de symptomen is niet langer het enige doel, het gaat nu vooral om het ondersteunen van ieders persoonlijke en maatschappelijke herstel. We gaan daarbij uit van de eigen kracht, inzet en energie van onze cliënten.

Afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening zijn er verschillende behandelmogelijkheden:

Behandelvormen

Veruit de meeste clienten van GGz Centraal worden ambulant behandeld. Maar wij bieden behandeling in meer (verschillende) vormen. De behandelaar bekijkt samen met u welke vorm het beste bij u en uw situatie past.

meer informatie

Aanmelden & verwijzen

Voor volwassenen is een verwijzing van (huis)arts noodzakelijk.
Voor behandeling van kinderen en jongeren tot 18 jaar is zowel een verwijzing als een beschikking van de gemeente nodig.

meer informatie

Interessante links