Een psychotische stoornis is een complexe psychiatrische aandoening met vaak ernstige psychische en sociale gevolgen.

Een psychose is een toestand waarbij het contact met de werkelijkheid is verstoord. Iemand ziet bijvoorbeeld beelden of hoort stemmen die anderen niet zien of horen. Of iemand is ervan overtuigd dat hij wordt achtervolgd. Als iemand een langdurige psychose of meerdere psychosen heeft doorgemaakt en in de tussenliggende periodes niet goed functioneert wordt soms ook over schizofrenie gesproken.

De eerste tekenen van een psychotische stoornis verschijnen meestal in de adolescentie of de jonge volwassenheid. Sommige mensen met een psychotische stoornis vinden zelf dat ze niets mankeren en willen daarom ook niet worden behandeld.

Hoe het mensen met een psychotische stoornis in de toekomst zal vergaan is moeilijk te zeggen; bij sommigen gaat het over, anderen herstellen niet of gaan juist verder achteruit.

KENMERKEN

  • wanen: dingen denken die niet kloppen met de werkelijkheid
  • hallucinaties: dingen horen, zien, ruiken, voelen die anderen niet horen, zien, ruiken of voelen
  • negatieve symptomen: een vlak gevoelsleven, gebrek aan energie en motivatie
  • onsamenhangend gedrag
  • ernstig chaotisch gedrag en lichaamsbewegingen die vreemd overkomen

Behandeling van een psychotische stoornis

Als de diagnose is gesteld kan behandeling van start gaan. Belangrijk onderdeel van de behandeling is medicatie. De zogenaamde antipsychotica  bestrijden effectief de symptomen maar bieden geen genezing. Daarnaast is de behandeling gericht op het krijgen van inzicht in de aandoening en de gevolgen ervan. Patiënten kunnen leren hoe ze de voortekenen van een psychose bij zichzelf kunnen herkennen, zodat ze tijdig hulp kunnen zoeken.

therapieën en modules

  • medicatie
  • psycho-educatie
  • gesprekstherapie
  • online therapie

Behandelvormen

Veruit de meeste clienten van GGz Centraal worden ambulant behandeld. Maar wij bieden behandeling in meer (verschillende) vormen. De behandelaar bekijkt samen met u welke vorm het beste bij u en uw situatie past.

meer informatie

Aanmelden & verwijzen

Voor volwassenen is een verwijzing van (huis)arts noodzakelijk.
Voor behandeling van kinderen en jongeren tot 18 jaar is zowel een verwijzing als een beschikking van de gemeente nodig.

meer informatie

Interessante links