Wat doen we?
In Cognitieve gedragstherapie (CGT) leer je om anders te denken over lastige situaties. Daardoor ga je je anders voelen en gedragen. In de therapie doe je allerlei oefeningen. Bijvoorbeeld binnen in de therapieruimte maar ook buiten als het nodig is. Oefenen doe je niet alleen tijdens de therapie. Je oefent ook thuis of je gaat op school dingen uitproberen. Deze therapie is ook geschikt voor traumabehandeling, als alternatief voor EMDR. We maken er dan een schrijftherapie van. Samen met je behandelaar schrijf je een verhaal over de nare gebeurtenissen in je leven. Dit helpt bij het verwerken en het anders leren denken.
We geven deze therapie vaak 1 op 1. Maar soms ook in groepen met leeftijdsgenoten met dezelfde problemen.
Voor wie?
CGT is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen. Het is de meest geadviseerde behandeling bij problemen zoals angst, paniek, piekeren, dwang, somberheid en het leren omgaan met emoties.
Hoe vaak en hoe lang?
In het begin heb je iedere week een afspraak met je therapeut. Deze therapie staat bekend om het snelle effect. Meestal volg je de therapie een paar maanden. Hoe beter het lukt om het thuiswerk te doen en te oefenen, hoe sneller de therapie effect heeft.