Heb je overdag weinig te doen? Weet je niet precies wat jouw mogelijkheden zijn op het gebied van school of werk en wil je daar graag meer over weten? Of loop je tegen bepaalde zaken aan op school of werk? Dan kan team arbeid & begeleiding uit Noord Veluwe je helpen!
In Nederland moet je tot je zestiende naar school. Als je op die leeftijd nog geen startkwalificatie hebt (vwo, havo of mbo vanaf niveau 2) dan geldt de leerplicht tot achttien jaar.
Voor sommige jongeren is het lastig om regulier onderwijs te volgen. Het volhouden van een opleiding kan de nodige energie en zelfs een intensieve begeleiding vergen. En als je eenmaal een onderwijsachterstand hebt opgelopen, kan dit een groot obstakel worden. Soms staat het zelfs een zelfstandig leven waarin je je financieel kunt redden in de weg. Daarom is het van groot belang – en noodzakelijk! – dat je de kans krijgt je te ontwikkelen tot maximale zelfredzaamheid.
Wil jij ook grip op je toekomst? Met de juist begeleiding bij het maken van keuzes en passende ondersteuning bij je opleiding of werk, kan dit je toekomst positief beïnvloeden.
Ben je tussen de vijftien en achttien jaar en behandelen wij jou op onze polikliniek Fornhese? Dan kan team Arbeid & Begeleiding je ondersteunen bij het formuleren én bij het bereiken van jouw doelen.
De 7 ontwikkelingstaken
Om je goed te kunnen redden in het dagelijks leven heb je verschillende vaardigheden nodig. Deze vaardigheden kun je ontwikkelen. Er zijn zeven ontwikkelingstaken beschreven waarin deze vaardigheden zijn gebundeld:
- positie ten opzichte van ouders
- onderwijs & werk
- vrije tijd
- creëren en onderhouden van een eigen woonsituatie
- autoriteit en instanties
- gezondheid en uiterlijk
- intimiteit en seksualiteit
Onderwijs & werk
Team Arbeid & Begeleiding begeleidt op drie soorten vaardigheden binnen de ontwikkelingstaak onderwijs & werk:
- Praktische vaardigheden, zoals je huiswerk maken en je administratie doen.
- Sociale vaardigheden, zoals je eigen mening geven, feedback accepteren en een gesprek voeren.
- Cognitieve vaardigheden, zoals een planning maken en het overzicht kunnen bewaren.
Hoe ondersteunen we jou?
Dit doen we door middel van:
- onderdelen uit trainingen als motivatietraining, training Zelfvertrouwen en de training Stappen naar Werk, sollicitatietraining en training in het schrijven van een CV en motivatiebrief
- hulp bij oriëntatie op beroepen en opleidingen
- afnemen van interesse- en beroepskeuzetesten
- ondersteuning bij het aanmelden bij een opleiding
- ondersteuning bij het vinden van een (bij)baan
- ondersteuning bij het houden van een (bij)baan of een opleiding
- het oriënteren op praktijkplekken waar je kunt ervaren hoe het in het werkveld is
- hulp bij de voorbereiding op je achttiende jaar door begeleiding bij het aanvragen van:
- uitkering
- studiefinanciering
- DigiD
- zorgverzekering
- inschrijven woningcorporatie
- doelgroepregistratie aanvragen bij het UWV
De start
Je kunt je aanmelden bij team arbeid & begeleiding via je behandelaar. Nadat je bent aangemeld vindt er een kennismakingsgesprek plaats. Tijdens dit gesprek gaan we samen je doelen in kaart brengen. Dit verwerken we in een zogenaamd ‘trajectplan’. Daarin kunnen we teruglezen waar we samen aan gaan werken, hoe we dit gaan doen, hoe lang we hier mee bezig gaan en wanneer we de doelen evalueren en eventueel bijstellen.
Informatie voor ouders
Als je onder de achttien jaar bent vergoedt de gemeente de zorg. Ben je achttien jaar of ouder? Dan vergoedt de zorgverzekeraar de zorg. Als het nodig is kunnen we altijd in samenspraak met de behandelaren en met jou je ouders bij de begeleiding betrekken.
Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met team arbeid & begeleiding
Remco Schouten 06 20800485
Centrale 0341 566 430 – vraag om door te verbinden met Remco Schouten
* arbeidenbegeleidingveluwe@ggzcentraal.nl