In de regio Zuid-Oost Utrecht werken we voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar uit de gemeenten Bunnik, de Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist.

Onze locaties zijn in Amersfoort: Amersfoort LagewegAmersfoort Westsingel

Wij bieden poliklinische diagnostiek en behandeling voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar uit de regio Zuid Oost Utrecht. Voor de regio Zuid-Oost Utrecht, Eemland en FoodValley bieden we deeltijdbehandeling aan voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar. Kijk hier voor meer informatie >>.

Ons team

We stellen hier graag ons team voor. Daaronder vindt u informatie over ons behandelaanbod.

Contact

Locatie Lageweg >>
Polikliniek en deeltijdbehandeling
Lageweg 8
3815 VG Amersfoort
Telefoon: 033 4603500
E-mail fornhesezuidoostutrecht@ggzcentraal.nl

Westsingel 41
3811 BB Amersfoort
Telefoon 033 4603500
E-mail:
Zorgadministratiefornheseamersfoort@ggzcentraal.nl

Behandeling

We bieden in onze regio verschillende behandelingen aan voor kinderen en jongeren en hun ouders/verzorgers. Als we weten wat er precies aan de hand is stemmen we de juiste behandeling samen daarop af.

We werken in een team dat bestaat uit systeemtherapeuten, sociotherapeuten, een kinder- en jeugdpsychiater, een klinisch psycholoog, een pedagoog, Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling (IPG) behandelaren en vaktherapeuten.

Voor de poli in de regio Zuid-Oost Utrecht bieden wij diagnostiek en behandeling. Het grootste deel van onze behandelingen is ambulant. Dat betekent dat je gewoon naar school gaat, als dat lukt en/of thuis woont. Voor de behandeling spreken we dan af in Amersfoort op de locatie Lageweg of Westsingel.

Is deze vorm van behandeling niet voldoende? Dan hebben we ook de mogelijkheid voor deeltijdbehandeling in Amersfoort. In de deeltijdbehandeling hebben wij behandeling voor de leeftijdsgroepen 6-11 jaar, 11-14 jaar en 14-18 jaar.

Fornhese biedt specialistische geestelijke gezondheidszorg aan kinderen en jongeren van 0-18 jaar met ernstige en vaak ingewikkelde psychische problemen. Ook hun gezinnen betrekken we bij onze behandeling. Het kan bijvoorbeeld gaan om kinderen en jongeren met persoonlijkheidsproblemen, stemmings- en angststoornissen, psychotische klachten, autisme, ADHD, zelfbeschadigend gedrag en gedragsproblemen.

Je wordt door je huisarts, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of bijvoorbeeld het wijkteam naar ons verwezen. Ook kan MetMaya – een overkoepelende organisatie waar verschillende zorginstellingen onder vallen – jou naar ons verwijzen. Wij kijken dan of jouw aanmelding bij ons op de juiste plek is. Als dat zo is, nodigen wij jou samen met je ouders/verzorgers uit voor een eerste gesprek: de intake.

Het eerste gesprek (de intake) duurt ongeveer 60-90 minuten. We starten de intake vaak samen met jou en je ouders/verzorgers, zodat we met elkaar kunnen uitzoeken waarom je bij ons bent aangemeld en wat jullie vraag aan ons is.

Tijdens het gesprek splitsen we ook nog even op, zodat jij en je ouders apart van elkaar de ruimte krijgen om vragen die jullie aan ons hebben verder toe te lichten.

Daarna overleggen wij als behandelaren met elkaar. Jullie kunnen dan kort in de wachtruimte wachten, zodat we jullie aan het eind van de intake alvast kunnen vertellen wat ons vervolgplan is. Dat vervolg kan bestaan uit verder onderzoek (diagnostiek), meteen starten van behandeling of een combinatie van die twee.

‘Diagnostiek’ betekent dat we samen onderzoeken waarom je last hebt van bepaalde klachten. Misschien heb je last van nare gevoelens en/of gedachten. Of lukt het niet om naar school te gaan. Of heb je vaak ruzies met vrienden en/of je ouders/verzorgers.

Door gesprekken, verschillende onderzoeken, het invullen van vragenlijsten of het doen van opdrachten kunnen we beter begrijpen waarom dit lastig voor je is. Als we het samen begrijpen, kunnen we ook een passende behandeling inzetten.

Als nog niet helemaal duidelijk is hoe we je klachten/problemen kunnen begrijpen, kan het zijn dat wij nog een psychologisch onderzoek bij jou doen.

Zo’n psychologisch onderzoek kan bestaan uit:

  • een intelligentieonderzoek: dan kijken we naar je intelligentieniveau
  • een neuropsychologisch onderzoek: dan kijken we naar hoe je je aandacht kunt vasthouden, hoe je geheugen is of hoe je omgaat met planning
  • een sociaal-emotioneel/persoonlijkheidsonderzoek: daarbij proberen wij een nog beter beeld te krijgen van wie je bent; bijvoorbeeld hoe je je soms voelt en hoe je jezelf en anderen beleeft, of met situaties omgaat

In het algemeen duurt een psychologisch onderzoek ongeveer 2 tot 3 uur. Als er meerdere onderzoeken nodig zijn, plannen we deze op een andere dag. De onderzoeken vinden plaats in Amersfoort, locatie Lageweg.

Binnen onze regio Zuid-Oost Utrecht, bieden wij poliklinische behandeling. Poliklinische behandeling wil zeggen dat je één keer per week bij ons naar de polikliniek komt. Daar heb je dan een gesprek met een vaste behandelaar. Zo’n gesprek duurt meestal 60 minuten.

Verschillende vormen van behandeling zijn onder andere:

  • Cognitieve gedragstherapie
  • Beeldende therapie
  • Dramatherapie
  • Psychomotorische therapie
  • Traumatherapie (EMDR)
  • Imaginaire exposure
  • Psycho-educatie
  • Ouderbegeleiding
  • Systeemtherapie
  • Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling (IPG)

Uiteraard leggen we alles aan je uit als je een of meer van deze behandelvormen krijgt.