Vooraf hadden Dineke Rang (psychiater) en Joke van der Sluis (klinisch psycholoog) dit nooit verwacht: de grote hoeveelheid aanmeldingen voor het behandelprogramma van de Kersenboom. Dat is een behandellocatie voor kinderen van 4 – 6 jaar met spraak-taal problematiek vanwege hun autisme.
‘Vroeger kwam dit probleem maar sporadisch voor. Toch hebben we inmiddels een behoorlijke toestroom. In een commerciële setting zou je zeggen: aanbod creëert vraag. Maar nu hebben we het natuurlijk over autisme en niet-praten daardoor.’
Het belang van een vroege interventie
In een podcast-aflevering vertellen Joke en Dineke over spraak-taal ontwikkeling bij jonge kinderen met autisme.
‘Het is duidelijk dat dit een veelvoorkomend probleem is bij kinderen met autisme. En het is belangrijk dat we hier vroegtijdig aandacht aan besteden,’ vertelt psychiater Dineke Rang. ‘Hoe jonger het kind, hoe plastischer de hersenen nog zijn. In de ontwikkeling zijn er een aantal kritische perioden waarin het kind vaardigheden ontwikkelt. Gebeurt dat niet op die leeftijd, dan zal het later ook niet meer komen. Taal is één van die vaardigheden.’
Contact leren maken door de PRT-methode
De PRT-methodiek is één van de weinige bewezen effectieve behandelmethoden voor deze problematiek. Aan de hand van prompts leer het kind om contact te maken en daarbij taal te gebruiken.
De behandeling op de Kersenboom is volledig aan de hand van deze methodiek vormgegeven. Dat maakt de locatie bijzonder. ‘Ook omdat we hier zowel het kind als de ouders helpen,’ vertelt Joke. ‘De ouders zijn onderdeel van de behandeling. We leren hen de PRT-methode aan, zodat het kind zich ook na de behandeling en in de thuissituatie verder kan ontwikkelen.’
Lees meer over de Kersenboom
Wil jij meer weten over de PRT-methodiek bij de Kersenboom? Lees hier het interview met sociotherapeuten Mirjam en Rosa.
Ook kun je contact opnemen met Dineke Rang of Joke van der Sluis.
Luister naar de podcast over de Kersenboom
In de podcast vertellen Joke en Dineke hoe zij een behandellocatie volledig hebben ingericht aan de hand van de PRT-methode. En vertellen ze hoe ze dit samen met de ouders én ervaringsdeskundigen steeds verder uitbreiden.
Wil je de podcast liever luisteren in je favoriete podcast-app? Je vindt ‘m ook op Spotify , Apple Podcasts of jouw favoriete podcast-app.